زنجیره ارزش سیستمی متشکل از سازمانها، مردم، فعالیتها، اطلاعات و منابعی است که در انتقال یک کالا یا خدمات از عرضهکننده به مشتری نهایی درگیر هستند. یک زنجیره ارزش درواقع شبکهای پیچیده و پویا از عرضه و تقاضا است. تمام عوامل دخیل در طول زنجیره از تامینکننده نهاده گرفته تا کشاورز، واسطه، تاجر، فرآوری کننده، فروشنده عمده و خردهفروش به دنبال سود هستند و بنابراین وجود و بروز تعارض منافع در زنجیره میتواند منجر به اختلال در سیستم شود.
این زنجیره هر چه تخصصی تر باشد و با رویکرد توسعه نظارت شود، خلق ارزش بیشتری خواهد کرد.
هدف از تجزیه و تحلیل زنجیره: ۱- یافتن بازیگران اصلی زنجیره ارزشی، لینکهای ارتباطی آنها و نقش آنها در زنجیره، ۲- تعیین مقدار ارزشافزوده برای هر محصول در هر مرحله و ۳- تعیین فرصتها و تهدیدهای موجود در زنجیره تامین است. این تجزیهوتحلیل علمی به ایجاد ارزشافزوده مضاعف، افزایش بهرهوری کارکنان زنجیره، ایجاد سود، ایجاد رقابت، بهبود خدمات مشتریان و افزایش تولید کمک خواهد کرد.
اکنون، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی دست بکار شده و با برگزاری جلسات تخصصی با فعالین صنعت خرما، انجمن ملی خرمای ایران و مسئولین ذیربط در وزارت جهاد کشاورزی قصد دارد تا گامی ارزنده در این جهت بردارد که قطعاً حصول نتیجه، به شرطِ روبرو شدن با واقعیات این بازار و بررسی مسائل، با داده هایی شفاف و صحیح میباشد.
ذیلاً به تعدادی از موارد مورد بررسی در اولین جلسه برگزار شده اشاره خواهیم کرد:
لزوم جلوگیری از هرگونه اقدامات تکلیفی مانند قیمت گذاری- خرید های تضمینی توسط شرکت تعاون روستایی
لزوم کاستن از تصدی گری دولت و واگذاری بخشی از مسئولیت ها به بخش خصوصی
بررسی دلایل عدم توفیق تشکل ها در تعریف و تشکیل زنجیره ارزش
دیدگاهتان را بنویسید